Käytetyt puhelimet

Teknologian kehityksen kiihtyminen ja kulutuskulttuuri ovat omalta osaltaan johtaneet siihen, että tänä päivänä markkinoille on syntynyt merkittävä käytettyjen puhelinten bisnes. Ihmiset päivittävät puhelimiaan huomattavasti useammin, jolloin myös käytettyjen puhelinten määrä kasvaa koko ajan.

Käytetyn puhelimen ostoa ei nähdä tänä päivänä enää budjettisyistä tehtynä päätöksenä, vaan käytetyn puhelimen elinkaaren pidentäminen laskee myös tuotteen hiilijalanjälkeä, ja kannustaa lisäksi valmistajia kehittämään tuotteitaan kestävämpään suuntaan.

Opas käytetyn puhelimen ostoon

Puhelimen ostaminen käytettynä säästää sekä lompakkoa että luontoa. Kova kysyntä on kasvattanut myös tarjontaa ja monet puhelinten jälleenmyyjinä tunnetut liikkeet myyvät nykyisin myös käytettyjä puhelimia. Kuluttajat voivat lisäksi löytää netistä käytettyjen puhelinten myyntiin erikoistuneita verkkokauppoja. Yksi näistä on pohjoismaalainen mResell, joka vastaa valtuutettujen teknikkojen tarkastamien ja kunnostamien Applen tietokoneiden, älypuhelinten, tablettien, älykellojen ja lisätarvikkeiden myynnistä.

Tällaisissa liikkeissä ja verkkokaupoissa ostaminen on huomattavasti turvallisempaa kuin suoraan yksityiseltä myyjältä, sillä esimerkiksi mResell tarjoaa ilmaisen toimituksen lisäksi kaikille tuotteilleen vähintään 12 kuukauden käyttöturvan täysin maksutta. Käyttöturvan piiriin kuuluvat esimerkiksi ostetun tuotteen laitteiston tai järjestelmän viat.

Lisäksi mResellin tuotteet on varustettu lakisääteisellä 14 vuorokauden palautusoikeudella. Maksaminen puolestaan tapahtuu pankki- ja luottokorttien sekä verkkopankkimaksujen lisäksi turvallisesti Klarnan osamaksulla tai laskulla, jolloin myös käytetyille tuotteille on mahdollista saada 14 päivää maksuaikaa.

Käytetyn puhelimen ostaminen mResellin kaltaiselta valtuutetulta jälleenmyyjältä voikin olla sekä huomattavasti turvallisempaa että käytännöllisempää. Kun käytetty kännykkä ostetaan suoraan luotettavalta toimijalta, myös ostaja säästyy mahdollisilta huijausyrityksiltä tai pettymykseltä, jos puhelin ei vastaakaan tuotekuvausta tai selviää, että puhelimessa on vika, jonka korjaaminen kävisi todella kalliiksi. Mistä sitten voi itse tietää, että käytetty älypuhelin on sitä, mitä myyjä kertoo sen olevan?

Käytetyn puhelimen ostaminen

Voi olla, että seuraava unelmien puhelin löytyykin loistavaan hintaan esimerkiksi Facebookista tai nettikirpputorilta. Jos käytetty älypuhelin ostetaan tätä kautta, tuotteeseen ei valitettavasti saa valtuutetun jälleenmyyjän tavoin takuuta saatikka palautusoikeutta. Tällöin käytetyn puhelimen ostoon liittyy aina joitakin riskejä. Onneksi riittävällä valmistautumisella monet sudenkuopat on mahdollista välttää – myös käytettyjä puhelimia ostettaessa.

Kun oikea malli on löytynyt, on tärkeää, että puhelinta testataan ennen ostopäätöksen tekemistä. Jos puhelin tilataan suoraan postissa kokeilematta, ostoon liittyy aina se riski, että ostaja joutuu huijatuksi tai perille saapunut puhelin ei olekaan sitä, mitä myyjä on sen väittänyt olevan.

Puhelimen testaamiseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Myyjälle kannattaa ilmoittaa etukäteen, että puhelinta halutaan testata omalla SIM-kortilla, kuulokkeilla, USB-johdolla ja/tai laturilla. Mitä enemmän puhelin pääsee testaamisen aikana käyttöön, sitä paremmin yleiskuvan ostaja saa siitä, millaisessa kunnossa käytetty puhelin on. Ennen tapaamista kyseinen puhelinmalli kannattaa myös googlata – jo lyhyellä etsinnällä selviää, mitä kyseiseltä mallilta kannattaa odottaa.

Puhelimen testaaminen ennen ostopäätöstä

Puhelimen ominaisuuksia kannattaa testata mahdollisimman monipuolisesti ostotilanteessa. Jos mahdollista, mukaan voi pyytää myös ystävän tai perheenjäsenen, ja vielä parempi, jos tämä tietää jonkin verran elektroniikkalaitteista. Onneksi puhelimen ominaisuuksien testaaminen ei ole kovin monimutkaista seuraavia ohjeita noudattaen:

1. Tarkista ensin, että puhelinta ei ole etälukittu edellisen omistajan tunnuksilla. Etälukitus voi olla silkka vahinko, mutta toisaalta kieliä myös siitä, että puhelin voi olla varastettu. Etälukituksen testaaminen onnistuu palauttamalla käytetty puhelin tehdasasetuksiin ja syöttämällä puhelimeen omat tunnukset.

2. Pyydä myyjältä mukaan ostokuittia ja alkuperäispakkausta varsinkin silloin, jos puhelin on uusi. Mielessä kannattaa toki pitää, että mikäli puhelin on useamman vuoden vanha, on täysin normaalia, että alkuperäispakkausta tai kuittia ei välttämättä enää löydy.

3. Käy puhelimen ulkoiset ominaisuudet läpi mahdollisimman tarkasti. On normaalia, että käytetyissä puhelimissa esiintyy naarmuja ja pieniä kolhuja. Tärkeää on, että puhelimen estetiikka vastaa myyjän antamaa kuvausta. Hälyttäviä merkkejä ovat esimerkiksi omituiset pullistumat, jotka voivat kieliä puhelimen varaosien ongelmista. Myös juuri vaihdetut varaosat (esimerkiksi näyttö) muuten kolhiintuneessa puhelimessa voivat kertoa, että puhelimen toimintakyvyssä on jotain vialla. Näissä tilanteissa kannattaa ehdottomasti selvittää, miksi juuri korjatusta puhelimesta halutaan päästä eroon.

4. Testaa puhelimen toiminnot päällisin puolin. Puhelinta kannattaa esimerkiksi ladata hetken aikaa. Asenna puhelimeen oma SIM-kortti ja tarkista, että puhelin yhdistyy verkkoon ja nettiin normaalisti. Testaa puhelut, tekstiviestit, Bluetooth ja muut langattomat toiminnot. Puhelinta kannattaa myös rasittaa pyörittämällä raskaita videoita. Nämä testitoiminnot antavat suhteellisen hyvän kuvan muun muassa akun kestosta ja puhelimen yleisestä tehosta.

5. Käytetyt matkapuhelimet eivät kerro päältä päin, ovatko ne joskus joutuneet kosketuksiin kosteuden kanssa. On kuitenkin hyvä muistaa, että joihinkin malleihin on asennettu erillisiä pieniä valkoisia tarroja, jotka muuttavat väriä joutuessaan kosketuksiin liiallisen kosteuden kanssa. Tarra voi sijaita esimerkiksi akun kannen alla, latausliittymän sisällä tai kuulokeliittymän pohjassa. Kosteus tiivistyy helposti myös kameran linsseihin, joten ne kannattaa syynätä tarkkaan.

Jos huomaat, että myyjä painostaa, hermostuu tai käyttäytyy muuten epäilyttävällä tavalla, tämä voi olla merkki siitä, että puhelimessa on joku vialla ja myyjä ei halua sinun saavan sitä selville. Pidä kuitenkin pääsi kylmänä ja vie puhelimen tarkastus rauhassa loppuun – olithan siitä reilusti myyjälle ilmoittanut etukäteen.

Jos puhelin vastaa myyjän antamaa kuvausta ja kaikki on päällisin puolin kunnossa, voidaan kaupat tehdä. Jos puhelin on muuten kunnossa, mutta testausvaiheessa huomaat joitakin pieniä puutteita, joita myyjä ei ollut aikaisemmin maininnut, voit yrittää neuvotella puhelimelle alhaisemman hinnan. Jos kyseessä on useiden satojen eurojen arvoinen laite, kaupasta voi hyvin solmia myös kirjallisen sopimuksen – luotettava myyjä tulee todennäköisesti suostumaan tähän pyyntöön ongelmitta.

Käytetyt älypuhelimet: valinta luonnon ja lompakon puolesta

Käytettyä puhelinta ostettaessa on aina hyvä pitää mielessä, että kyseessä on nimensä mukaisesti käytetty puhelin. Puhelimen kunto laskee aina sitä käytettäessä, ja tästä syystä esimerkiksi puhelimen akku ei välttämättä ole enää yhtä kestävä tai sen ulkomuodossa voi esiintyä joitakin esteettisiä virheitä, jos laitteessa ei ole aina ollut suojakuoria päällä.

Käytetyt puhelimet voivat kuitenkin olla teholtaan, estetiikaltaan ja ominaisuuksiltaan uudenveroisia. Monet omistajat myyvät jopa upouusia puhelimia edullisemmalla hinnalla eteenpäin vain sen takia, että ehtivät ostaa tilalle toisen mallin.

Lisäksi käytetyn puhelimen osto mResellin kaltaiselta jälleenmyyjältä on tänä päivänä sekä helppoa että turvallista. Jos puhelin ostetaan yksityiseltä myyjältä, ostoon voi liittyä joitakin riskejä, mutta hyvällä varustautumisella nämäkin sudenkuopat on onneksi mahdollista välttää. Näin sekä luonto että lompakko kiittävät!

Telia Rajaton Puhe 20M – Erikoistarjous!

Telia Rajaton Puhe 20M – Erikoistarjous!