• Etusivu
  • /
  • Löydä halpa ja helppo mobiililaajakaista

Löydä halpa ja helppo mobiililaajakaista

Päivitä sopimuksesi edullisempaan

Nykyään yhä useamman laitteen saa suoraan verkkoon mobiililaajakaistan avulla. Puhelimet, tabletit tai vaikka koko kotiverkko voidaan yhdistää sen turvin. Myös useat IoT:hen eli “asioiden internettiin” yhdistävät laitteet kuten valvontakamerat ja robottiruohonleikkurit vaativat mobiililaajakaistaa. Koska erilaisia käyttötarkoituksia on useita, niin on myös sopimuksia. Sen vuoksi kannattaa olla tarkkana, kun tekee uutta sopimusta laajakaistaa varten. Myös vanha sopimus kannattaa aika ajoin tarkistaa ja sitä voi vertailla tarjolla olevia vasten. Uutta sopimusta miettiessä tai vanhaa päivittäessä kannattaa ensin aloittaa siitä, mihin tarkoitukseen se tulee. Esimerkiksi rajaton netti on helposti ylilyönti, jos laitetta käyttää vain satunnaiseen internetin selailuun. Toisaalta monille tehokäyttäjille voi verkon nopeus olla kaikki kaikessa.

Rajaa käyttötarkoituksesi

Jos mobiililaajakaista on puhelinta tai tablettia varten, on datan tarve melko helposti selvitettävissä. Useimpien puhelinten asetuksista voi nopeasti nähdä, kuinka paljon dataa kuluu kuukaudessa. Yleensä tieto löytyy mobiiliverkko-lehdeltä. Tätä tietoa voi myöhemmin käyttää hyväkseen, kun määrittelee mahdollista käyttökattoa. Jos mobiililaajakaista on modeemia varten, eli kodin tai työpaikan Wi-Fi:n pyörittämiseen on tilanne kinkkisempi. Tässä tapauksessa rajaton verkko on oikea valinta käytännössä poikkeuksetta, mutta oikeanlaisen nopeuden määrittäminen voi olla haastavampaa. Datan loputonta käyttöä lupaavien (ns. Rajaton) sopimusten kanssa tulee olla erityisen tarkkana siitä, voidaanko niiden nopeutta rajoittaa tietyn käytön jälkeen. Loppukuusta mateleva verkko on nimittäin inhottava yllätys – varsinkin, jos käyttäjiä on useita.

Mitä eri nopeudet merkitsevät?

Nopeuksia merkitsevät kirjainten ja numeroiden yhdistelmät voivat näyttää ensiksi vain hämmentäviltä. Niiden kanssa tulee myös huomioida, että ilmoitetut nopeudet ovat maksimeja, joista erotaan enemmän tai vähemmän ympäristöstä ja laitteesta riippuen. Vanhaan laitteeseen tai paksujen seinien sisälle päätyvä signaali ei siis välttämättä ole niin nopea kuin verkon luvattu maksimi. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että satunnaiseen videoiden katseluun ja netin selailuun 5-30 Mb/s on riittävä. Tämä nopeus saavutetaan niin 3G- kuin 4G-verkoissa. Siitä ylöspäin, 100 Mb/s vauhtiin päästäessä, myös korkealaatuinen suoratoisto sujuu ongelmitta ja verkkoa on sujuvampaa jakaa. 100Mb/s nopeuteen vaaditaan 4G- tai 5G-yhteys. Sitä korkeammat nopeudet ovat sopivia tietokonepeleistä innostuneille ja 4k-videota jatkuvasti katsoville sekä lataaville.

Mobiililaajakaistojen vertailu

Kun mobiililaajakaistan käyttötarkoitus ja haluttu nopeus on kirkastunut, on aika vertailla eri sopimuksia. Eri palveluntarjoajia on useita ja sopimuksia sitäkin enemmän. Kokonaiskuvan saamiseksi sinun kannattaa käyttää apunasi liittymävertailun vertailutaulukkoa, jolla voit säätää haluamiasi ominaisuuksia. Sen avulla pystyt helposti vertailemaan itsellesi tärkeitä muuttujia. Pelkästään hinnan perässä ei kannata juosta, vaikka se toki on tärkeä tekijä. Myös matkustelun määrä tulee ottaa huomioon, sillä pakettien ominaisuudet ulkomailla vaihtelevat suuresti, myös maittain. Sen lisäksi on merkittäviä eroja siinä, kuinka pitkäksi aikaa liittymään joutuu sitoutua. Pitkä sitoutumisaika heikentää kilpailutuksen mahdollisuuksia myöhemmin. Toisaalta sitoutumista edellyttävät kampanjat saattavat olla sen verran halpoja, ettei niitä kannata tyrmätä ainakaan heti.

Missä kaikkialla mobiililaajakaista toimii?

Suomi on huomattavan hyvin katettu mobiiliverkoilla. Mobiililaajakaistan voi siis olettaa toimivan käytännössä kaikkialla, missä saa matkapuhelinverkon signaalin kiinni. On kuitenkin mahdollista, että toisen operaattorin verkko toimii tietyllä alueella muita tehokkaammin. Oman kodin tai mökin kuuluvuusalueen selvittäminen voi siis olla kannattaa. Katvealueista saa lisätietoa operaattoreiden omilta sivuilta. Riippumattomista nopeustestereistä voi myös etsiä eroja operaattoreiden välillä. Tällä hetkellä 4G ja sen eri versiot ovat laajimmin käytössä olevat verkkoteknologiat täällä Suomessa. Seuraavan sukupolven 5G-verkot ovat tällä hetkellä vasta saapuneet markkinoille, joten niiden kattavuudessa on merkittäviä eroja alueen mukaan. Jos huippunopea 5G-mobiililaajakaista tuntuu omalta vaihtoehdolta, muista myös tarkistaa, tukeeko laitteesi kyseistä teknologiaa.

Mobiililaajakaista tablettiin

Useissa tableteissa on nykyään SIM-kortin paikka mobiililaajakaistaa varten. Laajakaistan hankkiminen tablettiin on monelle hyödyksi, sillä se on silloin paljon helpompi ottaa mukaan. Sopivan mobiililaajakaistan kanssa ei tarvitse enää olla riippuvainen Wi-Fi:n saatavuudesta, ja siten tabletin käyttömahdollisuudet lisääntyvät huimasti. Kaikkialla verkkoon yhdistävä tabletti on erityisen kätevä matkustaessa tai mökillä, kun kiinteää verkkoa ei ole saatavilla. Tällöin ei myöskään tarvitse olla riippuvainen muista laitteista ja kuluttaa useamman laitteen akkua, kun verkkoa ei tarvitse jakaa. Mobiililaajakaistan etu on myös se, ettei SIM-korttia tarvitsee pitää kuin vain yhdessä laitteessa. Se voidaan siirtää mokkulaan tai muuhun laitteeseen tarpeen vaatiessa. Yhdelläkin sopimuksella voi siis välillä palvella useampaa laitetta.

Mobiililaajakaista modeemissa

Mobiililaajakaistojen kehittyminen vuosien varrella on mahdollistanut sen, että kiinteä verkko ei ole enää ainoa vaihtoehto kotiverkoksi. Nykyään mobiililaajakaistasta saa erinomaisen verkkoyhteyden, vaikka koko perheelle. Sopivalla nopeudella sitä kykenee helposti käyttämään samanaikaisesti suurikin määrä ihmisiä. Varsinkin 5G-yhteys mahdollistaa jopa kiinteää verkkoa nopeammat yhteydet. Mobiililaajakaistan käyttäminen modeemin kautta on kannattavaa silloin, kun asuntoon tai työpaikalle tehdyt kaapeloinnit ovat vanhoja tai niitä ei ole ollenkaan. Jos käyttää aikoo käyttää mobiiliverkkoa kiinteän sijasta, operaattoreilta saa sujuvasti asiaan kuuluvia laitteita. Modeemien etuna on myös se, että ne lähtevät kätevästi mukaan muuttaessa. Niitä on lisäksi helppo siirtää kodin sisällä sinne, missä niitä tarvitaan eniten.

Mobiililaajakaistan kilpailuttaminen

Operaattoreiden välinen kilpailu on Suomessa kovaa, mistä seuraa erinomaisia mahdollisuuksia kuluttajalle. Uusia tarjouksia syntyy jatkuvasti ja niistä on vaikeaa pitää kirjaa. Liittymien välinen vertailu kuitenkin kannattaa, sillä sen myötä on mahdollista löytää selkeää säästöä. Koska nettisopimuksista maksetaan kuukausittain ja niitä saattaa olla perheissä useita, merkittävästä kuluerästä kannattaa ottaa koppi mieluummin nyt kuin myöhemmin. Vuosien varrella kilpailuttamisella voi säästää jopa satoja euroja, jotka muuten menisivät hukkaan. Vertailutaulukosta löydät nopeasti tämän hetkisen hintatason eri sopimuksille. Palvelun avulla sopivan sopimuksen löydyttyä sen voi saada käyttöön minuuteissa. Liittymävertailu vertailee operaattoreita ilmaiseksi ja puolueettomasti. Sivusto ei suosittele kenenkään yksittäisen toimijan sopimuksia ylitse muiden, vaan esittää tiedot tasapuolisesti.

Mobiililaajakaista puhelimessa

Kaikkein tutuin tapa hyödyntää mobiililaajakaistaa on puhelimen nettiliittymä. Muihin laitteisiin verrattuna tässä vaikuttaa myös puheluminuuttien ja tekstiviestien hinnoittelu. Viestittely ja soittaminen tapahtuu yhä enemmän verkon ylitse palveluissa kuten Whatsappissa, iMessagessa tai FaceTimessa. Siksi monelle on syytä tutkia nykyisen sopimuksen puheminuutteja ja tekstiviestien määrää. Jos huomaa, että näitä ei kuukaudessa enää juurikaan kulu, voi olla aika vaihtaa sopivampaan sopimukseen ja säästää siten paljon rahaa. Käyttämällä hyväksi rajatonta nettiä voi siis säästää kätevästi muiden ominaisuuksien hinnasta. Käyttämättömistä minuuteista ja viesteistä on aivan turhaa maksaa, jos ne voi korvata hyvällä verkkoyhteydellä. Hintaeroja voi hyvin helposti tutkia siirtelemällä vertailutaulukon puheaikaa itselleen sopivaan suuntaan.

Mobiililaajakaista muissa laitteissa

Mobiililaajakaistalla on yhä mielikuvituksellisempia käyttötapoja. Asioiden internetissä valvontakamerat, kodin laitteet ja älykellot saadaan SIM-kortilla helposti verkkoon. Kun hankkii useita eri liittymiä, korostuu edullisten hintojen tärkeys yhä enemmän. Silloin täytyy todella huomioida, mitä eri laitteet tekevät. Esimerkiksi riistakamera tai robottiruohonleikkuri eivät kaipaa kovinkaan nopeaa yhteyttä tai laajaa datasopimusta. Näille riittävät markkinoiden halvimmat sopimukset muutaman kilobitin nopeuksilla. Jatkuvasti käytössä oleva älykello sen sijaan kuluttaa runsaasti dataa kuukaudessa, ja kaipaa yleensä 4G-yhteyden. Asioiden internetiin yhdistävät laitteet ovat usein hieman sivussa ja ne saattavat helposti unohtua. Siitä huolimatta niiden mobiililaajakaistojen kilpailutusta ja vertailua kannattaa harjoittaa säännöllisesti. Valitsemalla sopivat liittymät aivan kaikkiin laitteisiin arjessa voi säästää nopeasti isoja summia.

Onko halvin paras?

Vaikka edulliset hinnat ovatkin houkuttelevia, ei listalta kannata heti valita aivan halvinta. Edullisia vaihtoehtoja kannattaa ehdottomasti harkita ja, jos niiden ominaisuudet ovat sopivat, on päätös helppo. Sopimusten ehdot ja ominaisuudet kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan. Lähtökohtaisesti säästäminen kannattaa tehdä kilpailuttamalla ja optimoimalla sopimukset omaan käyttöön. Käyttömukavuudesta ei siis kannata ensimmäisenä lähteä tinkimään. Kaikeksi onneksi jokaista sopimusta ei kuitenkaan tarvitse käydä erikseen lävitse. Myöskään tarjousten seuraamiseen ei onneksi tarvitse käyttää turhaa energiaa, sillä ne löytyvät kootusti liittymävertailusta. Muutamalla napautuksella saadaan helposti rajattua näkyviin juuri ne liittymät, joista on eniten iloa. Vertaile ja kilpailuta siis mobiililaajakaistasi ja laita liittymäasiat kuntoon kertarysäyksellä.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Telia Rajaton Puhe 20M – Erikoistarjous!

Telia Rajaton Puhe 20M – Erikoistarjous!