• Etusivu
  • /
  • Puhelinliittymä lapselle

Puhelinliittymä lapselle

Suosittelemme:

Näin valitset lapselle sopivan puhelinliittymän

Puhelinliittymän hankkiminen lapselle tulee yleensä ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun lapsi aloittaa koulunkäynnin. Suomalaislapset saavatkin ensimmäisen puhelimensa ja liittymänsä poikkeuksellisen varhain monien muiden maiden lapsiin verrattuna. Suomalaiset ovat tottuneita puhelimien käyttäjiä, ja liittymä halutaan avata jo pienille alakoululaisille helpottamaan yhteydenpitoa kotiin ja kavereiden kanssa. Älypuhelin liittymineen avaa monelle lapselle aivan uudenlaisen maailman sovelluksineen ja peleineen. Liittymiä löytyy valtavasti erilaisia ja myös lapsille suunnattujen liittymävaihtoehtojen kirjo on erittäin laaja. Liittymä tulee valita ensinnäkin sen mukaan, millaiseen käyttötarpeeseen liittymä halutaan avata ja luonnollisesti myös sen mukaan, millaisella kuukausibudjetilla liittymää halutaan käyttää.

Milloin lapselle tulisi hankkia ensimmäinen liittymä?

Suomessa lapselle hankitaan tänä päivänä erittäin yleisesti lapsen ensimmäinen puhelin silloin, kun hän menee kouluun. Ekaluokkalaisille ensimmäinen puhelin ja liittymä ostetaan monessa perheessä muutamaa kuukautta ennen ensimmäisen luokan alkamista, jotta lapsi ehtii totutella puhelimen käyttämiseen ja on koulun alkaessa valmis soittamaan sillä tarvittaessa tai lähettämään vanhemmilleen Whatsapp-viestejä. Riippuu tietysti paljon perheestä, tarvitseeko ensimmäistä liittymää hankkia vielä ensimmäisellä luokalla. Monissa perheissä vanhemmat käyvät töissä ja puhelin halutaan hankkia ekaluokkalaiselle, jotta hänen kanssaan pääsee pitämään yhteyttä. Puhelimen avulla lapsi saa tarvittaessa yhteyden myös vanhempiinsa mahdollisimman helposti. Joka tapauksessa valtaosa lapsista saa ensimmäisen puhelimensa jo alakoulun ensimmäisien vuosien aikana.

Millaiset ominaisuudet ovat tärkeitä lapsen puhelinliittymässä?

Se, mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä lapsen liittymää valittaessa, riippuu hyvin paljon siitä, minkä ikäisestä lapsesta on kyse. Esimerkiksi pienten eka- ja tokaluokkalaisten tarpeet puhelimen käyttämiseen ovat vielä täysin erilaisia kuin heidän yläkouluikäisten sisarustensa. Yleisesti ottaen tärkeäksi ominaisuudeksi muodostuu ainakin puhelimen nettiyhteys, sillä nykyään lähes lapsi kuin lapsi käyttää puhelimellaan Whatsappia. Whatsappin yleistyminen onkin vähentänyt perinteisiä tekstiviestejä sekä puheluita varsin suurissa määrin. Pienillä lapsilla tärkeitä ominaisuuksia ovat myös erilaiset mahdollisuudet seurata lapsien puhelimenkäyttöä sekä sitä, että käyttö pysyy varmasti turvallisena. Vanhemmat haluavat yleensä varmistaa myös sen, ettei lapsen puhelimen käytöstä tule yllättäviä lisäkuluja esimerkiksi erilaisten liittymäostojen myötä.

Millainen on hyvä pienen lapsen ensimmäiseksi liittymäksi?

Pienen lapsen ensimmäisen liittymän on yleensä hyvä olla varustettu mahdollisimman yksinkertaisella palvelukokonaisuudella. Kaikkein pienimmät lapset käyttävät monesti puhelintaan eniten viestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen erilaisten nettipohjaisten pikaviestipalveluiden avulla, joten ainakin näiden tulisi toimia liittymässä hyvin. Vähemmän tärkeitä taas ovat kiinteät puheminuutti- tai tekstiviestipaketit. Pienen lapsen liittymän tulisi myös olla sellainen, että vanhemmat pääsevät seuraamaan lastensa tekemisiä puhelimella ja rajoittamaan erilaisten sovellusten ja palveluiden käyttämistä sekä ei-toivottujen ostoksien tekemistä. Usein lapsen ensimmäiseksi liittymäksi kelpaa hyvin esimerkiksi prepaid tai jokin muu pieni kiinteähintainen paketti. Kannattaa myös välttää tekemästä pienelle lapselle liian pitkiä määräaikaisia liittymäsopimuksia, sillä lapsen tarpeet puhelimenkäyttöön muuttuvat hänen kasvaessaan.

Tarvitseeko lapsen liittymässä olla nettiyhteys?

Tänä päivänä jonkinlainen nettiyhteys on tarpeellinen lähes lapsen kuin lapsen puhelimessa. Liittymää hankittaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että etenkin pienimmille puhelimien käyttäjille ei ole tarpeellista hankkia kaikista nopeimpia nykyaikaisia 5G-liittymiä. Monet vanhemmat haluavat valvoa pienten lasten nettisurffailua mahdollisimman tarkasti, eivätkä pienet alakoululaiset normaalisti saa katsella videoita mielinmäärin tuntitolkulla päivittäin. Tällöin hitaampikin nettiyhteys riittää vallan mainiosti. Pienelle lapselle voikin hyvin harkita esimerkiksi liittymää, jossa netin käytöstä veloitetaan käytön mukaan – ja joskus oikea valinta voi olla myös liittymä ilman nettiä. On myös olemassa joitakin liittymävaihtoehtoja, jotka toimivat hitaammassakin verkossa, jolloin videoiden katselu ei välttämättä onnistu, mutta tarpeelliset palvelut kuten Whatsapp toimivat kuitenkin moitteettomasti.

Onko määräaikainen liittymäsopimus hyvä lapselle?

Puhelinliittymää hankittaessa parhaat tarjoukset ovat monesti kytketty erilaisiin määräaikaisiin sopimuksiin. Hankittaessa lapsen ensimmäistä liittymää kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan sitä, miten järkevää tälläisen määräaikaiseen sopimukseen kytketyn liittymän hankkiminen on. Lapset kasvavat erittäin nopeasti ja myös vaatimukset liittymän suhteen muuttuvat lapsen kasvaessa. Esimerkiksi kuudesluokkalainen kaipaa puhelinliittymältään jo aivan erilaisia asioita, kuin esimerkiksi pieni eka-tai tokaluokkalainen. Mikäli kytket lapsen liittymän esimerkiksi kahden vuoden määräaikaisuuteen, et pysty ketterästi päivittämään liittymää lapsen tarpeiden mukaiseksi. Liittymää valittaessa kannattaakin tehdä vertailua eri vaihtoehtojen välillä erittäin huolellisesti ja olla tarkkana siitä, minkälaisen sopimuksen solmii ja millaiset ehdot sopimusta koskevat.

Kannattaako lapselle hankkia prepaid-liittymä?

Prepaid-liittymä saattaa usein olla järkevä vaihtoehto pienen lapsen ensimmäiseksi liittymäksi. Puheminuuttien ja tekstiviestien käyttö on ollut radikaalissa laskussa netin kautta toimivien pikaviestipalveluiden yleistymisen myötä. Pienet lapset kommunikoivat vanhempiensa kanssa tänä päivänä yhä enenevissä määrin esimerkiksi juuri suoraan Whatsappin tai Facebook-messengerin välityksellä, jolloin liittymään sisältävien puheminuuttien ja tekstiviestien lukumäärä ei ole enää merkityksellinen. Kaikkein tärkeintä on se, että nettiyhteys toimii vähintään sen verran, että pikaviestipalvelut toimivat moitteetta. Hankkimalla prepaid-liittymän voit myös pitää kulut kurissa samalla, kun opettat lasta vastuulliseksi puhelimenkäyttäjäksi. Mikäli lapsi surffailee puhelimella liikaa, kuluu prepaid-saldo, jonka jälkeen tulee odottaa esimerkiksi seuraavan kuukauden alkuun lisää saldoa saadakseen.

Näin vältyt yllätyksiltä

Pienillä lapsilla maksullisten palvelunumeroiden esto on välttämätön ominaisuus liittymässä. Asettamalla eston päälle voit varmistaa, ettei lapsi itse vahingossa kerrytä laskua soittamalla maksullisiin numeroihin. Samalla varmistut myös siitä, että liittymä pysyy turvassa myös silloin, jos lapsesi puhelin joutuu vahingossa vääriin käsiin. Palvelunumeroiden esto varmistaa myös sen, ettei puhelimella pääse esimerkiksi ostamaan limsaa automaatista tai käyttämään jotain muita yleistyviä puhelinmaksamisen palveluita. Hintayllätyksiltä vältyt hyvin myös asettamalla lapsesi liittymään erilaisia saldorajoja, tai hankkimalla rajattoman liittymän. Saldorajoista saa kätevästi tilattua tiedot myös vanhempien puhelimiin, jolloin muistutukset lähestyvistä saldorajojen täyttymisistä tulevat suoraan myös vanhemmille. Kätevä vaihtoehto liittymän seurantaan on myös Moi Mobiilin sovellus nimeltä Mun Moi, josta eri liittymien käyttöä voi seurata reaaliaikaisesti.

Laadi pelisäännöt ajoissa

Telian äskettäin laatiman selvityksen mukaan jopa 80 prosenttia vanhemmista Suomessa on huolissaan lastensa digitaalisesta hyvinvoinnista. Yllättävä tieto Telian selvityksessä oli se, että ainoastaan 14 prosenttia perheistä on käyttänyt keskustelua keinona vaikuttaa lapsiensa puhelimen käyttöön. Tämä on harmi, sillä avoin ja rehellinen keskustelu on yksi parhaista keinoista vaikuttaa puhelimen käytön turvallisuuteen. Lapsen kanssa kannattaa siis sopia pelisäännöt puhelimen sekä netinkäyttämiseen jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Puhelimen ja netin vaaroista varoitellaan usein, mutta varmistamalla tietyt perusasiat mahdolliset uhat sekä vanhempien huolet saadaan pienennettyä merkittävästi. Vanhempien rooli digikasvattajina kasvaa koko ajan yhä merkittävämmäksi. Huoltaja on aina omalla esimerkillään tärkein väline ja turva.

Hyödynnä sovelluksia tietääksesi, missä lapsi liikkuu ja mitä hän tekee

Nykyään on saatavilla lukuisia vanhempien mieltä rauhoittavia sovelluksia, joiden avulla pääsee seuraamaan lapsensa liikkumista ja netinkäyttöä. Lapsen liittymässä onkin hyvä olla aina nettiyhteys myös siitä syystä, että nettiyhteyden avulla voi helposti paikallistaa lapsen sijainnin, mikäli hän on esimerkiksi eksynyt. Vanhemmat voivat myös vaivattomasti seurata itsenäistä kulkemista harjoittelevan ala-astelaisen koulumatkoja tai muuta liikkumista ja olla näin aina tietoisia siitä, missä lapsi on menossa. Puhelut lapsen ja vanhemman välillä liittyvät usein juuri lapsen sijaintiiin ja sovellusta hyödyntämällä vältytään myös ylimääräisiltä puheluilta. Jäljityspalvelut vaativat kuitenkin toimiakseen sen, että lapsen puhelimen akussa on virtaa ja lapsen pitää myös muistaa kuljettaa puhelinta mukanaan.

Ruutuaika ja Family Link tarjoavat lisäturvaa

Sekä Applen, että Android-pohjaisten laitteiden käyttäjille on viime aikoina julkaistu hyviä uusia työkaluja lasten digitaalisen tekemisen seurantaan. Applen tarjoaman sovelluskokonaisuuden nimi on Ruutuaika. Ruutuajan avulla vanhemmat pääsevät näkemään, miten paljon lapsi käyttää verkkosivustoja ja sovelluksia. Ruutuaika näyttää laitteen käyttötiedot ja sen avulla voi muun muassa asettaa rajoituksia eniten käytetyille sovelluksille. Lisäksi pääsee tarkastelemaan muun muassa sitä, kuinka monta kertaa laitetta on käytetty. Ruutuajan lisäksi Suomessa vanhemmat pääsevät nyt hyödyntämään myös Googlen tarjoamaa Family Link -palvelua. Family Link tarjoaa vanhemmille monipuoliset mahdollisuudet rajoittaa lastensa puhelimien käyttöä erittäinkin laajalla skaalalla. Family Link asennetaan sovelluskaupasta sekä huoltajan että lapsen puhelimiin.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Telia Rajaton Puhe 20M – Erikoistarjous!

Telia Rajaton Puhe 20M – Erikoistarjous!